Produserer fiskeskinn for bruk i motebransjen

Foto: Norskin

Norskin produserer og leverer fiskeskinnprodukter til moteindustrien i Europa. Med det har restavfall fra laksenæringen blitt en viktig ressurs. 

Det var i forbindelse med en bacheloroppgave at Michal Meyer Nilsen kom på en forretningside som senere skulle bli Norskin. Ideen fikk han i et intervju med en gründerbedrift, som drev med produktutvikling med fiskeskinn som råstoff. 

-Vi ble fortalt at de dro til Færøyene for å hente fisken, for så å få skinnet prosessert på Island, forteller Michal. Da stilte jeg meg selv spørsmål om hvorfor de måtte så langt vekk, når vi har fisk rett utenfor døra?  

Fra tanken ble sådd, gikk det slag i slag for Michal. I dag er han bedriftsleder på tredje år, og har fem ansatte.  

 For to år siden tok vi over de gamle produksjonslokaler fra Salten Laks på Fauske. Her var alt klart med fryselager, kjøleanlegg og nye garderober. Råstoff får vi fra lokale leverandører, der vi har inngått avtaler med de lokale oppdretterne i Salten, forteller Michal.  

-For å sikre at vi har nok kompetanse i bedriften, har vi også fått med oss to tidligere fiskeriministere, legger han fornøyd til.  

Foto: Norskin

Men ambisjonene stopper ikke der for Michal, som om få måneder har planer om å firedoble produksjonen.  

-Det skal vi få til ved å utvikle maskiner for å «skinne» stamfisk. Prosjektet, som er en del av norsk katapult, skal erstatte dagens praksis, som går ut på å kverne fisken som igjen omdannes til biogass. Med det løser vi et kjempestort miljøproblem i oppdrettsnæringen. 

Gründeren tror bedriften vil være en naturlig del av oppdrettskjeden etter hvert.  

-Det er opplagt at vi må utnytte havet mer. Det ser næringen, og jeg tror mye vil skje de neste årene.  - Vi håper og tror at oppdrettsnæringen i Salten etter hvert skal kunne si at de økte eksporten i regionen fordi de tok andre valg enn det resten av landet har gjort, tilføyer han.  

Som nyetablert bedriftsleder, kan Michal Meyer Nilssen se tilbake på en tøff periode med mye hardt arbeid. Helt alene har han likevel ikke vært.  

- Noe jeg har lært meg gjennom denne prosessen er at nettverk er uhyre viktig. Du må ha de rette folkene og det rette teamet, og det fikk jeg gjennom å være en del av Inkubator Salten

- Innad i inkubatoren er det en delingskultur gründerne imellom, der vi hjelper hverandre med blant annet søknadsskriving, ideutvikling og hvem som kan være ressurspersoner for hver enkelt bedrift.  

- Utover dette har det vært veldig viktig for oss at rådgiverne i inkubatoren har pushet på oss og hatt troen på oss. Vi fikk hjelp til å komme på rett spor, hvor fokuset skulle være, søknadsskriving, avtalelaging og nettverk ikke minst. – Det var avgjørende for at vi kom i gang, avslutter bedriftslederen i Norskin.  


Les mer om Inkubator Saltens tidligere og nåværende gründerbedrifter i rapporten «Inkubator Salten – 20 år med innovasjon og nyetablering».

Last ned rapporten her.

Forrige
Forrige

Har du en idé, så kjør i gang!

Neste
Neste

20 år med innovasjon og nyetableringer