Trainee Salten

I over 10 år har Trainee Salten tilført Salten talentfull kompetanse. Til nå har 98 kandidater vært igjennom programmet inkludert nåværende traineer, og tre fjerdedeler har blitt igjen i Salten etter endt program.

Traineeprogrammet har en varighet på to år, og innholdet varierer ut fra traineebedriftens behov og traineens kompetanse.

KPB har prosjektledelsen for Trainee Salten, og har ansvar for koordinering av programmet, kandidatene og bedriftene.

Les mer på Trainee Saltens nettside / Ta kontakt med prosjektleder Sunniva Greger.

Neste søknadsfrist: 13. februar 2022 - søk her!


«Som initiativtaker til selve traineeprogrammet her i Salten er Bodø Energi en aktør som opp gjennom årene naturligvis har hatt mange traineer.

Vi har positive erfaringer med å ha traineene med i vårt utviklingsarbeid. Traineene har utfordret oss på mange plan, noe vi setter stor pris på. Vi håper og tror at traineene som har vært hos oss, også har fått de utfordringene som individuelt har brakt traineene inn på de karriereveiene de selv har ønsket.»

Mariann Meby
Forretningsutvikler
Bodø Energi


Rødøy kommune skulle lage ny kommuneplan, og hadde verken kapasitet eller kompetanse til å gjennomføre prosessen selv. Gjennom Trainee Salten kom vi i kontakt med en nyutdannet statsviter som synes dette var spennende. Han fikk avtale over to år. Nå har vi en rykende fersk samfunnsplan som krever oppfølging. Vi har engasjert den tidligere traineen i et toårig oppdrag som konsulent for nærings- og samfunnsutvikling, med ansvar for å implementere planen.

For Rødøy kommune var det krevende å skulle følge opp en trainee alene, ettersom vi ikke hadde noe fagmiljø lokalt. Derfor var samlingene som kunnskapsparken i Bodø og Nord-Norsk Lederutvikling hadde for traineene viktige for det totale læringsutbyttet av perioden her.

Vi var veldig fornøyde. Nå vurderer vi til hvilke andre områder vi kan ha nytte av å hente inn kompetanse, og friske øyne”.

Kitt Grønningsæter
Rådmann
Rødøy kommune


Om Trainee Salten

Trainee Salten ble startet opp første gang i 2006. Ideen oppsto i Nordland fylkeskommune i forbindelse med RDA-midlene som kom i 2004. Ideen ble iverksatt av Salten regionråd som startet trainee-ordningen som et av flere prosjekt i Innovasjonsprogrammet Salten. Til å begynne med ble ordningen koordinert av Team Bodø som er et kommunalt foretak som arbeider med nærings- og samfunnsutvikling i Bodøregionen.

Fra 2009 er Trainee Salten blitt drevet som et prosjekt i Kunnskapsparken Bodø (KPB), med tilhørende styre og vedtekter.

Det er bedriftene som eier trainee-programmet. Pr i dag er det 15 bedrifter i programmet. Målgruppen for programmet er sivilingeniører og siviløkonomer med mastergrad. Traineene er ansatt i KPBs datterselskap Senter for fremtidsteknologi. På den måten slipper bedriftene administrasjonskostnader knyttet til å ta imot en midlertidig ansatt, og traineene får lik lønn, lik pensjonsordning og lik behandling ellers.

Målsettingen med Trainee Salten er å tiltrekke og beholde høyt utdannede i regionen. Det er et sterkt fokus på at ordningen skal være attraktiv for traineene slik at de beste kandidatene søker seg til ordningen. Det er derfor lagt opp til et prestisjetungt opplæringsprogram som blant annet omfatter et 20 dagers kurs hos Nordnorsk Lederutvikling. Dette kurset har høy status i næringslivet og fungerer som en gulrot i forhold til søkere til trainee-programmet. Videre har ordningen en mentor i hver bedrift og en fadder fra tidligere kull slik at den enkelte trainees ve og vel er i sentrum.

Det er også en målsetting at Traineprogrammet skal hjelpe bedriftene i Salten å få tilgang til kompetanse, å få kjennskap til hverandre, og gjøre bedriftene kjent i ulike studentmiljøer.

En suksesshistorie der alle kandidatene har fått seg jobb og blitt boende i Salten etter avsluttet traineeperiode.

Traineeprogrammer retter seg normalt mot nylig uteksaminerte studenter fra universitet og høgskoler. Under traineeperioden blandes praktisk arbeid med teori. Trainee-ordningen er svært utbredd blant de største bedriftene i Norge. Det som skiller en regional trainee-ordning fra en bedriftsintern trainee-ordning er at flere bedrifter innenfor en region går sammen om å dele en traineestilling. I stedet for at traineene hospiterer i flere avdelinger innen en bedrift, jobber de i flere bedrifter.

En trainee-periode løper vanligvis over to år, i løpet av den perioden jobber traineene i 2-3 bedrifter. Hovedhensikten er ikke å finne en lederkandidat, men heller vise at det finnes interessante arbeidsplasser for folk med høy utdanning i regionen.

Forrige
Forrige

Energi i nord

Neste
Neste

Indeks Nordland