Leverandørindustrien i Nord-Norge leverte over forventningene 

Leverandørindustrien i Nord-Norge leverte varer og tjenester til petroleumssektoren for 5,1 milliarder kroner i 2022. Nivået betegnes som høyt selv om det falt noe sammenlignet med året før. Det var 2.154 årsverk forbundet med leveransene.  

Dette kommer frem i årets Levert-rapport, utarbeidet av analyse- og innovasjonsselskapet KPB.  

- Aktivitetsnivået var høyere enn leverandørene selv hadde forventet. Ekstraarbeid med å klargjøre Hammerfest LNG for produksjon etter brannen er den viktigste forklaringen bak det høye aktivitetsnivået det siste året, forteller prosjektleder Signe Kilskar i KPB.  

Leverandørbedrifter finner man i hver fjerde kommune i landsdelen, med et klart tyngdepunkt i Hammerfest, både med hensyn til antall leverandører, størrelse på leveransene og målt i antall sysselsatte. Det er totalt 139 leverandørbedrifter i Nord-Norge, men leveransene domineres av hovedkontraktørene. De 11 største leverandørbedriftene står for nær 70 prosent av leveransene.  

- Levert-rapporten viser at petroleumsaktiviteten gir viktig aktivitet og ringvirkninger i hele Nord-Norge. Et positivt trekk ved aktiviteten i nord er at tilknyttede næringer gir grunnlag for sysselsatte med fagbrev og høyere utdanning. Regjeringen vil fortsette å utvikle norsk petroleumsindustri og legge til rette for et fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Olje- og energidepartementet har i sommer godkjent flere utbyggingsprosjekter som vil bidra til betydelig aktivitet i nord, både i utbyggingsfasen og som en følge av at levetiden forlenges på flere av feltene utenfor Nord-Norge. Samtidig skal regjeringens politikk støtte aktivt opp under det grønne skiftet der vi kan bygge på kompetansen fra olje- og gassindustrien og bruke den inn i nye næringer. Vi går eksempelvis nå videre med de fire foreslåtte områdene for havvind i nord, og jobber for å lyse ut et område så snart som mulig, sier statssekretær Andreas Bjelland Eriksen (Ap). 

I Nord-Norge er det 5 installasjoner i drift. Fire av disse er offshore produksjonsinnretninger, mens det femte er prosessanlegget Hammerfest LNG. Samlet ble det eksportert gass og olje fra disse for 218 milliarder kroner i 2022. En økning på 100 milliarder fra 2021. Ringvirkningene av disse installasjonene er også betydelige. Nasjonalt var det 6.500 årsverk som kunne knyttes til disse installasjonene direkte, indirekte eller gjennom konsumvirkninger.  

 

I 2022 ble det kjøpt inn varer og tjenester for 11 milliarder kroner til installasjonene i landsdelen. Nærmere 3 milliarder kroner av disse leveransene kom fra leverandører i Nord-Norge. Hele 65 prosent av de sysselsatte i leverandørindustrien i landsdelen jobbet med leveranser til installasjoner i nord, forklarer Kilskar.  

 

For 2023 er det ventet at leveransene til Nordnorsk leverandørindustri vil falle tilbake til et mer normalt nivå på rett i overkant av 4 milliarder kroner. Selv om nivået går noe tilbake, er det optimisme å spore hos mange av leverandørene. Johan Castberg-skipet skal installeres på feltet, en rekke satellitt-felt skal bygges ut og knyttes opp mot eksisterende installasjoner, og på Hammerfest LNG gjennomføres Snøhvit Future-prosjektet som innebærer økt gassutvinning, forlengelse av levetiden til 2040 og betydelig reduksjon i utslippene ved elektrifisering av anlegget. Det ventes også økt bore- og leteaktivitet, og da særlig i Barentshavet.  

Rapporten understreker betydningen av bore- og leteaktivitet for den videre utviklingen av leverandørindustrien i Nord-Norge. Dette gjelder særlig for basene, som fungerer som et knutepunkt for mye av den aktiviteten som skjer i leverandørindustrien. Antall lete- og produksjonsboringer har stor innvirkning på aktivitet og sysselsetting ved basene, og gir langt høyere aktivitet enn ordinær drift av felt og installasjoner gjør. Store svingninger i aktivitetsnivået har vært utfordrende for å tilpasse sysselsettingen ved basene, men også i øvrig leverandørindustri.   

- Det generelle arbeidsmarkedet i landsdelen er stramt, og det er stor kamp om arbeidskraften. Svingninger i aktivitetsnivået i forbindelse med blant annet revisjoner og mer akutte hendelser løses dermed ved at arbeidskraft må pendles inn. Pendlere har vært avgjørende for aktivitetsnivået i nordnorsk leverandørindustri, avslutter Kilskar. 

 

Hele rapporten kan lastes ned på www.levertrapporten.no.

 

For ytterligere informasjon:    

Prosjektleder Signe Kilskar, KPB, www.kpb.no   
tlf: 977 18 418, e-post: sk@kpb.no   

Teamleder analyse Carl Erik Nyvold, KPB, www.kpb.no   
tlf: 906 35 620, e-post: cen@kpb.no   

 
Forrige
Forrige

Ringvirkninger av gasstransportalternativer fra Barentshavet

Neste
Neste

FREYR kan utløse 21 milliarder kroner årlig i eksportverdier fra Nordland