Indeks Nordland 2022 er ute!

2022 ble tidenes år for Nordlandsbedriftene, med rekorder både i verdiskaping og eksport og det var stor interesse for å etablere seg i Nordland. Konjunkturene er nå flatet ut for de fleste av sektorene. Det gjør det mer krevende å få fart på det grønne skiftet i Nordland, sier Adm. Dir. i KPB; Erlend Bullvåg.  

I fjorårets rekordår omsatte bedriftene i Nordland til sammen for i overkant av 249 milliarder kroner. Det er en vekst på 20 prosent fra året før, mye takket være ny eksportrekord på 51,4 milliarder. Kombinasjon av økte priser og økt volum gir ny rekord i eksport av metaller, kjemi, laks og annen sjømat. Det var langt høyere enn forventet ved inngangen av året, og betydelig over det nasjonale snittet på 7 prosent. I tillegg førte et større tjenestekonsum, og økte investeringer i det grønne skiftet til omsetningsveksten.  

Eksporten hadde en vekst på hele 34 prosent fra året før. Av den totale eksportverdien kom 24,5 milliarder kroner fra sjømateksport og 24,6 milliarder kroner fra eksport av metaller og kjemi, som er de store motorene i regionen.   

I 2022 hadde bedriftene i Nordland totalt sett et driftsresultat på 24 milliarder kroner, og bidro med en verdiskaping på om lag 70 milliarder kroner. Høy kapasitetsutnyttelse og høy sysselsetting forklarer i stor grad den økte verdiskapingen.  

- Den høye økonomiske aktiviteten ga sysselsettingsvekst i alle regionene i Nordland, forteller Bullvåg, der vi over tid har hatt lavest ledighet i landet. Kun 1,5 prosent er arbeidsledige og stadig færre unge faller utenfor arbeidslivet.  

 
– At næringslivet går så bra viser at bedriftene er svært robuste og tilpasningsdyktige, legger han til. I tillegg har mange bedrifter jobbet med innovasjon, klimatiltak og utvikling de siste årene, som også har bidratt til å øke lønnsomheten, sier Liv Bente Kristoffersen, leder i styringsgruppen. 

 

Økt folketall og sysselsetting i Nordland 
Det er ikke bare økonomien som peker i positiv retning, fylket kan også skilte med en rekke andre forhold som viser at regionen er mer attraktiv. 

- Folketallet i Nordland ved inngangen til 2023 var på 241.084, en økning på 894 personer fra året før. Dermed ble det for første gang siden 2018, en positiv befolkningsutvikling. Dette skyldes i all hovedsak høyere innvandring, spesielt fra Ukraina, forteller Bullvåg.  

- Sysselsettingen fortsetter å øke, og aldri før har det vært like mange sysselsatte i Nordland, og så mange utlyste stillinger. Det gir lav ledighet og større press på arbeidsmarkedet enn tidligere. Det bremser utflyttingen blant de som er født i fylket. Det store fallet i befolkningen fra 2019–2021, hentes i stor grad inn i 2022 som følge av ukrainske flyktninger. Hadde det ikke vært for flyktningene, ville man sett en negativ befolkningsutvikling for fjerde år på rad. De store prosjektene som nå pågår i fylket, og et arbeidsmarked med store rekrutteringsbehov, gjør det ekstra aktuelt å legge til rette for at Nordland er et fylke som er attraktivt å både bo og jobbe i, sier Bullvåg. 

 

Den største utfordringen fremover ligger i grønn omstilling 
Nordland skal gi vårt bidrag til grønn transformasjon og reduksjon av klimagassutslipp. Vår næringsaktivitet, og lange transportavstander, medfører store utslipp. Lavere utslipp betyr mindre bruk av olje og gass, og mer bruk av fornybar energi og nullutslippsløsninger i Nordland. Det er positivt å se at industrien, som er en av våre største utslippssektorer, stadig kutter utslipp gjennom teknologiutvikling og innovative løsninger. Nordland er også i førersetet når det kommer til å tilrettelegge for ny industriell aktivitet som bidrar til grønn omstilling, likevel skal vi redusere utslipp med 1 million tonn co2 til 2030. Det vil kreve tilførsel av store mengder fornybar energi skal vi fase ut mer olje og gass.    

- Dersom Nordland skal være ett av de teknologiske tyngdepunktene i energiomstillingen, må prosjektene få internasjonalt konkurransedyktige rammebetingelser. Først da kan vi utnytte vårt fortrinn: tilgangen på ren og fornybar energi, sier Bullvåg. Vi må sørge for at det bygges ut nødvendig kapasitet for ny kraftproduksjon og infrastruktur. Det innebærer alt fra energiøkonomisering til at vi utnytter at Nordland har en lang kyst som er egnet til havvinds-utbygging. 

- Internasjonal konkurranse om grønne industrietableringer er skjerpet med USA’s inflation Reduction Act (IRA)-pakke. Det betyr stor usikkerhet for realisering og omfanget av de titalls nye grønne industrietableringene som er planlagt i Nordland. Dette utgjør om lag 15-20 milliarder kroner i totale investeringer. Skal vi unngå å gå glipp av disse bedriftenes etableringer og energikilder som hydrogen-, batteri-, ammoniakk, kunstig drivstoff, og brenselceller, haster det like mye med avklaring av rammebetingelser for investeringer som tiltak for økt produksjon av fornybar energi i Nordland.   

Forrige
Forrige

Vi forsterker laget med Håkon Undli som seniorrådgiver

Neste
Neste

Vi styrker teamet vårt med stjerneskuddet Ida Woje!