- De tusen virksomhetene sysselsetter nesten 9 000 personer. Dette betyr at hver åttende arbeidstaker i privat sektor i Nordland jobber i et selskap som er kraftig berørt av pandemien, forteller Carl Erik Nyvold i Kunnskapsparken Bodø, som har gjennomført analysene.
38 millioner i støtte fra staten
Gjennom kompensasjonsordningene fra staten er det så langt gitt 38 millioner kroner i støtte til bedrifter i Nordland. Støtten skal gå til uunngåelige faste kostnader, og målet er å holde flest mulig selskaper i live gjennom den vanskelige perioden. Disse kostnadene beløper seg til over 90 millioner kroner, så kompensasjonen dekker noe under halvparten av disse kostnadene. I snitt mottok hver virksomhet 40 000 kroner i støtte for mars måned.
- Det er svært viktig at bedrifter som har havnet i en vanskelig situasjon sjekker om de har krav på støtte. Oppfyller man kriteriene er søknadsprosessen enkel, sier Nyvold.
Reiseliv og varehandelen er hardest rammet
Over halvparten av inntektsbortfallet i mars måned kom i overnattings- og serveringsbransjen, samt varehandelen. Målt i kroner var fallet verst i varehandelen med et fall på 90 millioner, mens tilsvarende tall for overnatting og servering var 74 millioner.
Det er særlig overnattings- og serveringssteder som har mottatt støtte. Totalt har disse mottatt 11,3 millioner kroner, hvor 6,2 millioner gikk til overnattingssteder, og da i hovedsak hotellene i fylket. Resterende 5,1 millioner gikk til serveringsvirksomhet og da særlig restauranter. Varehandelen mottok en kompensasjon på 6,2 millioner kroner.
- Reiselivsnæringen og varehandelen er svært viktige bransjer i regionen, hvor mange av oss har sin arbeidsplass. Nå er det viktigere enn noensinne å handle lokalt og støtte opp om lokale bedrifter og arbeidsplasser. Året i år blir spesielt for mange bedrifter, særlig i reiselivet og for mange av butikkene våre. Vi håper og tror at feriemånedene vil bidra positivt for denne viktige delen av arbeids- og næringslivet vårt, sier Daniel Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland.
Mørketall
Antall støttemottakere og støttebeløp i Nordland er nok større enn hva som kommer frem av tallene. Dette forklares med at det er et stort innslag av underavdelinger av nasjonale og internasjonale selskaper i fylket, og disse søker støtte gjennom konsernet. Dermed blir støtten registrert et annet sted i landet.
- Når vi i NHO oppfordrer til å benytte seg av lokale tilbud og handel, så handler det også om både nasjonale og internasjonale kjedebutikker og hoteller også. De bidrar med viktige arbeidsplasser i egen bedrift, og mange positive ringvirkninger for det lokale arbeids- og næringslivet, sier Daniel Bjarmann-Simonsen.
Dårlig utgangspunkt for krisen
Graver man dypere ned i regnskapstallene ser man at aksjeselskapene i Nordland som har mottatt støtte hadde driftsinntekter på 6,4 milliarder i 2018, og i snitt en driftsmargin på litt over 4 prosent. Til sammenligning var gjennomsnittlig driftsmargin i Norge på over 10 prosent det samme året. Dette betyr at mange av bedriftene som har søkt støtte over flere år har hatt svak lønnsomhet, og dermed ikke klart å bygge seg opp ekstra midler til vanskelige tider. Hadde ikke staten grepet inn med støtte hadde vi sett langt flere konkurser allerede.
- De tusen selskapene som melder om kraftig inntektsbortfall, utgjør kun 2 prosent av Nordlandsøkonomien målt i verdiskaping. For overnattings- og serveringsbransjen utgjør dette 36 prosent av bruttoproduktet for denne næringen i fylket. Denne næringen er hardest rammet av alle næringer i nordlandsøkonomien. For varehandelen utgjør det 7 prosent. Varehandelen består av flere bransjer, det er store forskjeller mellom bransjene hvor dagligvarebransjen har tilnærmet gått som normalt. I øvrige bransjer utgjør de en relativt liten andel. Det er viktig å få frem at store deler av næringslivet går tilnærmet som normalt, selv om konsekvensene er dramatiske i enkeltnæringer og -bedrifter, sier Carl Erik Nyvold.
Sjekk hvor hardt din kommune har vært rammet
Indeks Nordland har systematisert dataene for samtlige bransjer, støttemottakere og kommuner i fylket. Den interaktive visualiseringen finner man ved å klikke på denne lenken.
Indeks Nordland-partnerskapet vil som følge av pandemien komme med regelmessige oppdateringer om utviklingen i nærings- og samfunnslivet i Nordland, mot tidligere kun én årlig rapport.
Dette er kompensasjonsordningen:
- Kompensasjonsordningen for næringslivet er en del av regjeringens tredje krisepakke som følge av koronasituasjonen.
- Ordningen gir virksomheter med stort inntektsbortfall som følge av virusutbruddet en økonomisk kompensasjon.
- Foretaket må ha et omsetningsfall på minst 30 % (20 % i mars) sammenlignet med hva som ville vært normal omsetning i måneden.
- Ordningen skiller mellom foretak som er statlig nedstengt og ikke, der de som er statlig nedstengt vil få en noe høyere kompensasjon.
- Ordningen gjelder for mars, april og mai.
Dette er Indeks Nordland:
- Et partnerskap bestående av Kunnskapsparken Bodø, Innovasjon Norge Nordland, DNB, NHO Nordland, NAV Nordland og Nordland fylkeskommune. I tillegg bidrar også LO Nordland med delfinansiering til ekstra analyser under korona-krisen.
- Partnerskapet bidrar med finansiering av en årlig publikasjon som måler utviklingen i nærings- og samfunnsliv i Nordland, i tillegg til nettsiden indeksnordland.no
- Analyser og prosjektledelse gjennomføres av Kunnskapsparken Bodø.